Salongsgolv eller kostig?

Halmstad och Laholm ligger i södra Halland. Avståndet är 2 mil fågelvägen. Kommunikationerna mellan städerna är mycket goda. Resenären som ska ta sig från den ena staden till den andra, har att välja på antingen järnvägen, motorvägen (E6) eller landsvägen (länsväg 117).

Landsvägen håller mycket hög standard. Den är bred med goda siktförhållanden och lämpar sig egentligen utmärkt för cykling. Men den täta trafiken i kombination med Trafikverkets val av hastighetsgränser (70-90 km/h) gör vägen olämplig för cyklister och andra vägtrafikanter som inte håller samma hastighet som motortrafiken.

För några år sedan byggdes landsvägen om. Eftersom städerna (Halmstad och Laholm) redan är förbundna med motorväg fanns förhoppningen att landsvägen nu skulle förbättras och bli användbar för de trafikantgrupper som inte är tillåtna att färdas på motorvägen.

Resultatet av ombyggnationen syns nedan.

Resultatet blev en 2+1-väg, jämn, fin och jättebra. Förutsatt att man passar in i Trafikverkets uppfattning om vilka trafikantgrupper som har rätt att färdas bekvämt och säkert mellan Halmstad och Laholm.

Är 2+1-vägen det enda alternativet när man ska man cykla från Halmstad till Laholm? Nej, det finns även en slags cykelbana som slingrar sig i närheten. Cykelbanan består av småvägar och vanlig cykelbana som på ett fantasifullt sätt leder till Laholm. Cykelbanan passerar Eldsberga och Genevad. Mellan dessa två byar består cykelbanan av grusväg som ser ut så här:

Grusvägen man ska cykla på har mycket grov struktur och är full av potthål. Potthålen är gigantiska, stora gropar som tar upp en betydande del av vägens bredd. Varning för punktering och skeva fälgar!

Kärringcykelbloggen tycker nog det är en aning orättvist att somliga trafikantgrupper får tillgång till vägar släta som salongsgolv, medan andra trafikantgrupper får nöja sig med gropiga kostigar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

September 6, 2010. Uncategorized.

Leave a Comment

Be the first to comment!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback URI

%d bloggers like this: